
Iedereen heeft een persoonlijke Sankaku en wat we hiermee bedoelen zal ik met een klein voorbeeld zal uitleggen. Deze Sankaku is niet iets dat tastbaar is maar veel meer een gevoelskwestie dat als het ware in je lichaam is ingebouwd.
Het is gemakkelijk te begrijpen met dit voorbeeld dat je even met een partner moet uitvoeren. Doe het volgende, ga met een partner tegenover elkaar staan op laten we zeggen op een afstand van een anderhalve meter. Zeg nu tegen die partner dat hij langzaam naar voren komt lopen. Je zal nu ervaren dat wanneer hij binnen het bereik van jou armen gaat komen, jij dit ongemakkelijk gaat vinden. En waarschijnlijk zal je dan een stap achterwaarts doen, of hem proberen weg te duwen.
Wanneer we dit nu vanuit het Wado karate gaan bekijken waarbij we toch in die zogenaamde Sankaku van de tegenstander willen kruipen passen we een klein trucje toe. We noemen dit het gebruik maken van een valse Ma-ai, waarbij we de tegenstander de indruk geven dat we verder afstaan dat we werkelijkheid staan. We staan dus feitelijk zonder dat hij het doorheeft binnen zijn Sankaku.
Oefening om te proberen is de volgende:
Ga tegenover elkaar staan op ongeveer één meter afstand en doe het volgende. Je verplaatst zonder er aandacht aan te besteden je voet ongeveer 5 centimeter voorwaarts, als het goed is reageert je partner nog nergens op. Nu doe je weer hetzelfde zonder er aandacht op te vestigen en je zal merken dat op een bepaald moment je partner plotseling wel zal reageren door bijna automatisch een stap achterwaarts te doen. Hij wil gewoon niet dat je te dicht in zijn buurt komt.
Wanneer je bovenstaand zult begrijpen en je b.v. kata aan het oefenen bent zal je dit niet direct doorhebben maar ook hier wordt daarvan gebruik gemaakt. Het is dus belangrijk dat je weet wat er gebeurd in een kata en dat je ook weet waar je naar moet kijken.