Het Jiujitsu binnen het Wado karate

Ondanks dat je het niet direct zal herkennen is het Wado karate eerder een Jiujitsu systeem dan een karatestijl, wel moeten we er wel voor waken om dit niet te overdrijven.Otsuka sensei creëerden zijn Wado karate waarbij hij onder andere gebruik maakte van de oude Shindo technieken, hij stopte deze in het jasje van het reeds bestaande Okinawa karate.

Zijn gedachten gang was ongeveer het volgende: Omdat hij merkte dat er steeds minder belangstelling was voor de echte Martiale Art kunsten zocht hij een manier om zijn technieken voor de toekomst te waarborgen. Het karate werd in die tijd ontzettend populair en Otsuka sensei ontdekte dat dit een goede manier zou zijn om zijn idealen te verwezenlijken.

Zoals ik reeds eerder schreef moeten we niet overdrijven wat die Jiujitsu technieken betreffen, maar veel meer moeten we ons richten op de diverse concepten principes en het gebruik van de lichaamsmechanica die hij Otsuka sensei in zijn Wado karate stopte​.Zo kan het niet genoeg gezegd worden maar het Wado karate van Otsuka sensei is niet hetzelfde als het karate uit Okinawa.

Otsuka sensei creëerden welleswaar zijn karate op basis van die bestaande karate technieken​, maar paste deze aan naar zijn ideeën komende uit dat eerdergenoemde Shindo.Zo is de uitvoer van veel technieken op het eerste gezicht gelijk aan die van de andere karatestijlen, maar wanneer je de concepten, principes en de lichaamsmechanica gaat begrijpen zal het jou al snel duidelijk worden dat er buitengewoon grote verschillen zitten in het Wado karate ten opzichte van de andere karate stijlen.

Zo was Otsuka sensei zeker niet gecharmeerd van al te grove technieken omdat hij geleerd had dat het werken met subtiele technieken vele malen efficiënter was.Het verspillen van energie aan keiharde blokkeringen levert weinig op, maar wanneer je bij zo’n zelfde blokkering wat meer gebruik maakt van de lichaamsmechanica blijkt onmiddellijk dat je gemakkelijk winst kunt behalen op je tegenstander.

Doordat hij Otsuka sensei zoals gezegd niet gecharmeerd was van die grove technieken en het verspillen van onnodige energie, is de indruk ontstaan dat het Wado karate een zogenaamde zachte karatestijl zou zijn. Onbegrip en weinig kennis van zaken hebben hiermede toe geleid.

Maar niets is minder waar de Jiujitsu technieken binnen het Wado karate zijn buitengewoon efficiënt en leiden in de meeste gevallen tot een onmiddellijke uitschakeling van de tegenstander. En wanneer dit plaats vindt zal dit meestal het gevolg hebben dat een tegenstander hierdoor ernstig geblesseerd raakt. Het Wado karate is als een schorpioen die in een mooi doosje zit, je opent de deksel en de schorpioen zal gelijk proberen om jou te bijten.

Lastig is het wel om die vele Jiujitsu technieken binnen het Wado karate te herkennen, de reden hiervan is dat Otsuka sensei deze vanuit zijn Shindo opleiding niet zomaar naar buiten kon en mocht brengen. En dat is tot op heden nog steeds het geval met de huidige Shindo training.Toch zijn er in de afgelopen jaren een aantal deuren opengegaan waarbij we veel kennis hebben kunnen vergaren over met namen de linken tussen het Wado karate en het Shindo en wanneer je deze gaat begrijpen zal je ervaren dat jou Wado karate daardoor zeker zal veranderen.

Zo hebben we veel kennis gekregen van de volgende onderwerpen zoals daar zijn. Het beïnvloeden of het uitbalans brengen van de tegenstander waarbij dit gebeurt op het niveau van lichaam en geest. Ook zijn we bekent geraakt met het zogenaamd connecten en disconneten, dumpen en het structuur vernietigen.Al deze zaken bevinden zich binnen het Wado karate en zijn gevangen in de diverse concepten en principes. Waarbij zeker de uitdrukking ” het ligt hier voor je maar je ziet het niet ” op gaat.