Wado karate Boeken en Media

Wanneer we op zoek gaan naar informatie over het Wado karate dan komen we er eigenlijk wel bekaaid af. De hoeveelheid goede lectuur is maar matig, en het videomateriaal is vaak verouderd en geeft niet het ware beeld wat nodig is om verder te komen. Natuurlijk zijn er wel veel boeken verschenen, maar deze vertonen meestal slechts een opsomming van de technieken maar gaan nooit de diepte in.Je kan dus wel zeggen dat zij bijna allemaal op het beginners niveau blijven steken. En dat is ook zo voor het meeste Videomateriaal dat beschikbaar is.

Nou is het ook behoorlijk lastig om zomaar de diepte ingaan, omdat je techniek nu eenmaal niet uit een boekje of via een filmpje kunt leren, het zelf ervaren wat een techniek met jou kan doen is natuurlijk het allerbeste. Maar een goed boek of een duidelijke video instructie kan jou zeker wel helpen om verder te komen.

En daar zit hem nou net het probleem het daadwerkelijk opschrijven en beschrijven van de techniek is een bijna onmogelijke zaak dat heel veel geduld vergt (en heel veel pagina’s)!!! Ook het op film zetten van een techniek is bijzonder lastig want ondanks dat je het visueel maakt is het praktisch onmogelijk om juist dat subtiele van een lichaamsbeweging te kunnen zien.Een ander groot probleem hierbij is dat veel technieken aan elkaar verbonden zijn. Wat dus inhoudt dat wanneer je bijvoorbeeld een techniek aan het beschrijven bent, je direct geconfronteerd wordt met alle zogenaamde zijpaden die je dan ook moet beschrijven.Uitdaging: Je moet zelf maar eens een techniek als Gyakuzuki gaan opschrijven en beschrijven. Je zal bijna direct ervaren dat het tegen valt om dit even te doen. Zodra je gaat beginnen ​te schrijven moet je direct al verschillende keuzes maken, keuzes zoals moet ik ook het openen van de techniek hierbij zetten, moet ik ook het wisselen van stoot hierbij zetten. Moet ik het roteren van het lichaam benoemen, maar ook het plaatsen van de voeten enz.

Vervolgens, als je het goed wil doen moet je ook aandacht schenken aan de andere technieken die met Gyakuzuki te maken hebben. Je zal zien dat je al gauw een paar A-4tjes verder bent en dan nog veel verder kunt schrijven. Ik zou zeggen probeer het maar eens en je zult onmiddellijk ervaren dat dat behoorlijk tegen valt.Terug kerend naar het onderwerp van dit document, feitelijk zijn er maar een paar boeken die goed genoeg zijn om als naslag werk te dienen.Als eerste noem ik hier het boek van Hironori Otsuka zelf ” Wado Ryu Karate “, en dan nog de twee boeken die Shingo Ohgami heeft geschreven waarin een zekere diepgang is te vinden.En dan houdt het eigenlijk wel op omdat zoals je reeds geschreven heb de meeste boeken niets anders zijn dan een opsomming van de diverse technieken, maar technisch gezien kom je er geen steek verder mee. Natuurlijk kun je een boek gebruiken als een naslag werk, maar kijk er dan wel met een kritische blik naar. Zo moet je mijn inziens ​bij het boek van Otsuka sensei vooral tussen de regels door leren lezen.Maar je moet dan wel enig begrip hebben van de diverse concepten en principes binnen het Wado karate.Als voorbeeld geeft ik hier wat Otsuka sensei schreef over het naar de andere kant bewegen en blokkeren in Pinan Sandan (na de 1e blokkering).Hij schrijft hier dat je dat je de linkervoet moet gebruiken als een pivot (wat draaipunt betekent) en  wanneer je dit zo letterlijk neemt als hier geschreven staat zal je al snel merken dat dit lastig is om te doen. Wat hij hier werkelijk bedoeld is dat je eerst je lichaam recht naar achter moet brengen zonder balansverlies, en daarna dat linkerbeen moet gebruiken om de draai te maken. Ook zegt hij hierbij dat je niet met je voeten een halve draai moet maken maar dat je het hele lichaam moet draaien inclusief je voeten die beiden voorwaarts gericht moeten zijn. ​

Wat je hier aan het oefenen bent is om een blokkering aanvallend uit te voeren, waarbij je door je lichaam op de juiste manier te gebruiken een maximum aan resultaat kunt behalen op de tegenstander door hem in een beweging in een onfortuinlijke positie te brengen.Dit soort zaken staan overal in zijn boek beschreven, maar zolang je (nog) geen begrijp heb van de diverse concepten en principes van het Wado karate blijft het een lastige zaak om zogezegd tussen de regels door te lezen.

Ohgami sensei heeft indertijd twee prima boeken geschreven waarin hij behoorlijk wetenschappelijk te werk is gegaan en ook hierbij geldt dat wanneer je niets weet over het dumpen van je lichaam of het beheren van de Seichusen, maar ook het gebruik van de zogenaamde internal power het lezen van deze boeken meestal tot aan de oppervlakte beperkt zal blijven.

Over film en video kan ik kort zijn deze kunnen prima zijn als naslag of als archief, maar het grote gevaar hiervan is dat we met zijn allen maar gewoon mensen zijn en dus ook fouten kunnen maken.Zo herinner ik mij dat in het verleden Kono sensei nooit toestemming gaf om te filmen. Hij zei dan dat hij dat niet graag wilde omdat als hij zijn voet een keer verkeerd neerzette iedereen dat dan ook ging doen.

Tevens moet jij jezelf eens afvragen voor welk niveau de meeste boeken en video’s gecreëerd zijn. Wanneer je kritisch gaat kijken zal je ervaren dat bijna alles niet verder komt dan ongeveer het blauwe band niveau, en daar heb je dus als Dan-graad houder helemaal niets aan.