Veel karateka’s hebben moeite met deze technieken omdat zij niet direct de toegevoegde waarde zien van deze oefeningen. Het gevolg hiervan is dat deze technieken dan ook meestal niet geoefend worden met de juiste intentie.Het is dus van belang dat we begrijpen waar deze technieken eigenlijk voor bedoeld zijn.
De Kette technieken hebben een andere functie binnen het Wado karate dan jij misschien ooit gedacht had. Deze technieken leren ons om onze balans en stabiliteit te vergroten, niets meer en niets minder!Balans en stabiliteit zijn de eerst pijlers van vele technieken en de combinatie van een schop gevolgd door een stoot is eigenlijk een tweede stap die genomen moet worden.
Allereerst eigenlijk zijn deze technieken niet geschikt om op commando klassikaal uitgevoerd te worden, het is dus beter als je deze technieken individueel of met begeleiding oefent.
Opmerking: Het is lastig om hier een hele techniek compleet te beschrijven, vandaar dat ik mij hier beperkt tot een eerste deel met een uitloper naar het tweede deel.Tevens moeten we ons realiseren dat wanneer een techniek beschreven wordt deze niet geheel en al uitgelegd kan worden zonder telkens en bijna op ieder moment een zijstap te moeten maken naar een andere techniek.Waarbij ook hier geldt dat als je het ene nog niet snapt, het andere ook voor jou verborgen zal blijven.
Nu dan het eerste deel van die Kette technieken: Wanneer je klaar staat in Junzuki-dachi of Gyakuzuki-dachi om bijvoorbeeld Kette Junzuki of Kette Gyakuzuki uit te voeren, is het juist en correct uitvoeren van de eerste beweging het optrekken van het been om een trap te kunnen maken echt van essentieel belang.
Uitgaande van Kette Junzuki: Zonder een goede stabiliteit, waarbij het standbeen niet geheel gestrekt mag zijn is het onmogelijk om de traptechniek correct uit te voeren. Zodra het standbeen geheel gestrekt is zal je op het moment van contact met een tegenstander ervaren dat je jezelf als het ware achteruit schopt.Na de schop is het van belang dat je onmiddellijk je been weer terugbrengt in die eerdergenoemde uitgangshouding.
Het belang om direct terug te keren naar die uitgangshouding is bijzonder groot.Stel dat de schop die je zojuist hebt gemaakt niet geheel het gewenste resultaat heeft opgeleverd, dan is het in dat geval niet slim om direct maar klakkeloos voorwaarts te stappen, de tegenstander zal zeker niet passief blijven om te wachten tot dat jij opnieuw met een aanval begint. In het dus niet ondenkbaar dat je misschien wel naar achter of zijwaarts zal moeten wegstappen, omdat de tegenstander zelf reeds begonnen is om een aanval in te zetten.
Nu we de schop hebben uitgevoerd gaan we over naar de volgende fase van deze techniek, namelijk de stoot.Allereerst is het belangrijk dat je het neerzetten van dat opgetrokken been op de juiste wijze uitvoert. In de praktijk zie je dat men meestal het been als het ware voorwaarts laat vallen waardoor men zijn hele balans op het voorste been zal plaatsen, waardoor de kwetsbaarheid tegenover de tegenstander onmiddellijk toeneemt.De juiste en correcte manier is om het been neer te zetten is binnen het eigen bereik, zodat wanneer dat been geplaatst is de balans en stabiliteit onmiddellijk gewaarborgd zijn.Nu kun je overgaan naar het uitvoeren van de stoot techniek.
Iedereen begrijpt wel dat je met deze Kette technieken geen succes volle snelle aanval naar je tegenstander kunt uitvoeren, maar het werkelijke belang van deze technieken mag je zeker niet onderschatten.
Leer momenten tijdens de verschillende Kette technieken zijn o.a.Kette Junzuki, balans en stabiliteitKette Gyakuzuki, balans, stabiliteit en gebruik van de rompKette Junzuki no Tsukomi juiste gebruik van de romp, balans, stabiliteit en timingKette Gyakuzuki no Tsukomi corrigeren van onbalans en timing
Verder zijn hier nog een aantal zaken van toepassing maar deze zijn lastig om hier te beschrijven omdat dat meestal correcties betreffen die daadwerkelijk in de praktijk ervaren moeten worden.