Wanneer we over Nagashizuki spreken associëren dit onmiddellijk met het begrip Taisabaki. Op zich is dat wel te begrijpen, maar veelal realiseren we ons niet dat we op heel veel verschillende momenten reeds bezig zijn met die Taisabaki.Taisabaki is een term uit de Japanse krijgskunsten die staat voor het herpositioneren van het lichaam ten opzichte van de tegenstander, hier in het westen noemen we dit ook wel body-management.Taisabaki is een onderdeel van het begrip Inashi en daarbinnen kennen we meerdere uitdrukkingen zoals daar zijn Nori, en Kawasi en Sabaki.Al deze vormen zijn bedoeld om jezelf in een betere (dus superieure) positie te plaatsen ten opzichte van de tegenstander.
Nagashizuki is evenals Tobikomizuki een duidelijk voorbeeld van wat we Sente noemen, dus aanvallen voordat de tegenstander aanvalt.Wanneer we kijken naar de gemiddelde uitvoer van deze techniek zien we veelvuldig dat men op een rare manier het achterste been verplaatst en daardoor missen we het effect dat deze techniek zou moeten hebben.
Technisch gezien gebeurt dit draaien (het herpositioneren) enkele seconden later dan dat de aanval plaats vindt, waarbij het been niet daadwerkelijk op zij wordt gezet maar door de lichaamsrotatie zijn positie krijgt.
Wanneer je het begrip Sente daadwerkelijk gaat begrijpen en kunt uitvoeren, zal je ervaren dat je eigenlijk helemaal niet aan het ontwijken bent. Gewoon omdat je reeds je aanval uitvoert voordat de tegenstander daadwerkelijk gaat aanvallen.Waarbij de schuine stand ten opzichte van de tegenstander nodig is om de tegenstander te raken op het punt waar hij het zwakste is.
Op foto’s zie je vaak een overdreven weggedraaide techniek die eigenlijk geen goed beeld geeft van de ware situatie. Deze overdreven techniek komt vooral om dat het voorbeeld dat hier gegeven wordt eigenlijk het voorbeeld is van een andere gebeurtenis, namelijk het ontwijken van een slag met een zwaard of zelfs van een speer. Je begrijpt wel dat wanneer er een neerwaartse slag met het zwaard of een steek met een speer uitgevoerd wordt, je een veel grotere en ruimere techniek zult moeten maken en dit is op veel foto’s te zien en hierdoor is ook de misvatting ontstaan om met het been weg te stappen. note: denk niet dat je het zonder het juiste gebruik van de techniek(en) kunt opnemen tegen een zwaard. Hier komt nog wat meer voor kijken dan slechts het ontwijken van een zwaardslag.