Deze vragen mogen natuurlijk gaan over ieder onderwerp dat gerelateerd is aan het Wado karate.Hieronder vind je een aantal reeds eerder gestelde vragen en mijn antwoord daarop.
Wat is het verschil tussen het Wado karate en de andere karate stijlen.Een belangrijk verschil is dat het Wado karate geen Okinawa karate stijl is, maar een echte Japanse Martial Art. Feitelijk is het Wado karate meer een Jujitsu stijl dan een karate stijl.
Wat is de relatie tussen het Wado karate en het Shindo Yoshin Jujitsu.Otsuka sensei creëerde zijn Wado karate vanuit zijn kennis van het genoemde Shindo Yoshin Jujitsu, waarbij hij de jas van het karate gebruikte als de verpakking rond zijn karatestijl.
Er wordt gezegd dat de meeste blokkeringen zoals Jodan-uke en Soto-uke, Gedan-barai allen behoren tot dezelfde groep, omdat ze allemaal hetzelfde uitgangspunt hebben. Is dat echt zo?.Ja dat klopt zeker, het uitgangspunt is namelijk de zogenaamde Seichusen dat middenlijn betekent. Wanneer je tijdens zo’n blokkering goed gebruik maakt van die middenlijn zal je ervaren dat je steeds minder power nodig hebt en daardoor steeds efficiënter zult kunnen blokkeren.Bedenk ook dat je binnen het Wado karate een blokkering moet uitvoeren als een aanval.
Leraren geven vaak verschillende antwoorden c.q. uitleg over de diverse technieken binnen het kata, hoe moet ik daar mee omgaan want wie heeft er nou gelijk.Het is lastig om hier een kort antwoord op te geven, allereerst moet je begrijpen waarom we kata lopen en wat de functies van deze technieken moeten zijn.Het oefenen van kata is niets anders dan het oefenen van de verschillende basis technieken in een gecombineerde vorm, niets meer en niets minder dan dat.Een kata is geen gevecht, maar wordt door vele mensen wel zo gezien. Veel uitleg is dan ook gebaseerd op het gevecht, (voorbeeld) A. valt aan met een stoot en B. moet dan zus en zo blokkeren. Dit is volstrekt onjuist en gaat voorbij de intentie van de kata’s zoals deze binnen het Wado karate getraind dienen te worden.Het gelijk speelt geen enkele rol, zodra je de werkelijke functie van het kata gaat begrijpen zal je dat zeker inzien.
Welk boek(en) zou ik moeten kopen over het Wado karate.Naar mijn idee zijn er maar weinig boeken die goed genoeg zijn, de meeste boeken zijn eigenlijk alleen maar opsommingen van de technieken en daar blijft het dan wel bij.Het belangrijkste boek dat je kunt kopen is het boek dat Hironori Otsuka zelf heeft geschreven namelijk “ Wado Ryu Karate “ weliswaar is dit in het Engels geschreven maar als je leest en begrijpt wat Otsuka hier uitlegt zal je merken dat jou karate zeker zal verbeteren.Verder kan ik jou aanraden om de twee boeken van Shingo Ohgami te kopen, ook deze zijn in het Engels geschreven maar vormen zeker een mooie aanvulling op het eerder genoemde boek van Otsuka sensei.
Op verschillende seminars hoor je leraren regelmatig spreken over het begrip Kuzushi, wat is dat nu eigenlijk precies.Een vertaling hiervan is ongeveer het volgende “het in onbalans brengen van de tegenstander “. Binnen het Wado karate maken we hier veel gebruik van. Zonder dat je dat zelf in de gaten hebt gebruik je die Kuzushi technieken op vele momenten. We zeggen soms, hier en daar een beetje trekken en een beetje duwen op het juiste moment zorgt ervoor dat jouw tegenstander zich niet echt goed meer kan bewegen. Dat is de kern van Kuzushi maar het is aan jou leraar om je hierin verder te begeleiden.
Binnen het Wado karate bestaat er het begrip “Connecten” wat is dat en moet ik dat ook gaan leren.Ja zeker zal jij dat ook ooit moeten leren, maar deze technieken zijn (nog) niet geschikt voor beginners. Je zult echt een niveau hoger moeten gaan oefenen om dit te kunnen begrijpen. Wanneer jij daaraantoe bent zal je daar zeker door je leraar op gewezen worden. Dit zogenaamde Connecten of Disconnecten zou je kunnen omschrijven als het voelen en niet voelen van en door de tegenstander.Je leest al hier in mijn antwoord dat dit niet zo gemakkelijk te begrijpen is, dit soort technieken moet je echt zelf gaan ervaren waarbij het kwartje echt moet vallen.
Moet het Wado karate zich aanpassen aan de moderne tijd, we leven immers niet meer in die tijd van de Samoerais.Als jij hiermee bedoeld dat je ook technieken uit andere stijlen binnen het Wado karate moet binnen laten, dan luidt mijn antwoord nee zeker niet. Het Wado karate dient geoefend te worden zoals Otsuka sensei dit bedoeld heeft, en hier mogen geen concessies mee worden gedaan.Het Wado karate is geen ordinaire karatestijl maar een Martiale Art, een (vecht) kunst die door de eeuwen heen ontwikkeld is. Waarbij we kunnen wel stellen dat wij hier in het Westen daar nog geen 10% vanaf weten.Het mixen en combineren van diverse stijlen met het Wado karate is dan ook een slechte zaak, waarbij we ons moeten realiseren dat we het dan ook geen Wado karate meer kunnen en mogen noemen, maar slechts Karate.
Er zijn verschillende Wado karate stromingen waarbij de ene groepering bijvoorbeeld wel de Oyho Kumite’s beoefend en de ander niet, en dit geldt ook b.v. voor de Sanbon kumite’s en Kumite Gata. Hoe zit dat nou eigenlijk en waarom is dat zo.Niets is ons vreemd en verschillende interpretaties van de technieken komen overal voor zo ook in Japan dat ondanks alles toch ook beïnvloed is door het Westen. Politiek, geld en soms macht spelen hier een grote rol.Mijn advies is om hier niet aan mee te doen, maar dat is soms echt lastig hoor.Wanneer je b.v. de uitgangspunten van JKF-Wado in Japan zou volgen en je daar dan in verdiept zal je zeker gaan begrijpen waarom en wat de redenen zijn waarom zij sommige technieken wel en andere niet beoefenen.Zelf vind ik het logisch dat zij die Ohyo kumite’s en de Kumite Gata’s niet beoefenen, en dat geldt ook voor de verschillende kata’s die zij niet allemaal ondersteunen.Wanneer je de basis principes niet beheerst heeft het dus geen zin om die eerder genoemde Kumite Gata’s te oefenen, je wordt daar geen betere karate ka van.
Ten opzichte van de andere karatestijlen staan we bij het Wado karate heel hoog, hoe kan het dat hier zoveel verschil in kan zijn.De verklaring hiervoor is eigenlijk wel simpel hoor. Het Wado karate gaat veel meer uit van houdingen dan van standen. Waarbij we gebruik maken van recht, Mami, half schuin, Hanmi, en dwars Mahanmi, samengevoegd met het begrip en het beheer van de Seichusen vormt dit een basis voor het Wado karate.Te lage standen komen de snelheid van handelen niet ten goede, waarbij je zou kunnen denken aan een aanvaller met een zwaard. Om vanuit een lage stand te handelen vergt toch wat tijd, tijd die je niet echt bezit wanneer die aanvaller bezig is met zijn zwaardslag.
Hoe belangrijk is het Jujitsu binnen het Wado karate.Origineel wilde Otsuka sensei zijn Wado karate “Wado Jujitsu karate do noemen” maar om commerciële reden werd dit uiteindelijk Wadoryu Karate.Die eerste naam zegt eigenlijk al genoeg en duidt hier duidelijk op de belangrijkheid van het Jujitsu binnen het Wado karate.Otsuka’s basis was het Shindo Yoshin Ryu Jujitsu en dat was een van de pijlers waarop hij zijn Wadoryu karate ontwikkelde.Het Jujitsu is dus wel een belangrijk onderdeel van het Wado karate maar jammer genoeg wordt hier te weinig aandacht aan besteedt.
Is het verstandig om naast het Wado karate ook nog eens andere vechtsporten te beoefenen.Het is lastig om hier een eenduidig antwoord op te geven. Voor sommige is dat geen probleem, maar dan spreek ik eigenlijk over gevorderde leerlingen en leraren. Maar wanneer je pas begint kun je je beter houden aan een discipline.De kans dat je gaat mixen (zie ook mijn antwoord op de vraag of we het Wado karate moeten aanpassen aan deze moderne tijd) neemt daardoor toe. En dit betekent dat kwantiteit zal gaan prefereren boven kwaliteit.Het klikt misschien wel gek maar het Wado karate laat geen ruimte over voor allerlei zijtakken, en zeker niet voor het veel gehoorde “zo kan het toch ook”.
Ben jij geïnteresseerd in nog meer vragen en antwoorden klik dan op onderstaande link.