16 t/m 20
Vraag 16:
Tegenwoordig hoor je tijdens de lessen steeds meer de uitdrukking Kuzushi, maar wat is dat nou precies.
Wanneer je het begrip Kuzushi letterlijk gaat vertalen dan kom je op het volgende, slopen, vernietigen, stuk maken. Binnen het Wado karate gebruiken we de term structuur vernietigen wat beter aansluit bij het algemeen begrip hierover. En wanneer we het hebben over dat structuur vernietigen bedoelen we dat we een tegenstander in een zodanige positie brengen dat het voor hem onmogelijk wordt om verder te kunnen bewegen en laat staan te vechten. Het begrijpen van de term Kuzushi is iets dat we met namen leren bij de Kihon kumite’s waar deze techniek regelmatig voorkomt.
Vraag 17:
Wanneer ik de boeken bekijk die over het Wado karate geschreven zijn, dan valt het mij op dat er zo weinig op de specifieke techniek word ingegaan. Het is bijna altijd slechts een opsomming van de technieken en het gaat eigenlijk nooit de diepte in, terwijl we tegenwoordig best wel weten dat er meer moet zijn dan dat.
We moeten ons realiseren dat een boek altijd gezien moet worden als ondersteuning en als naslagwerk, niets meer en niet minder. Veel boeken zijn geschreven vanuit de kennis die men op dat moment bezit, en jammer genoeg zijn de meeste boeken dan ook zoals de vraag hierboven gesteld is ” het zijn opsommen van de verschillende technieken ” en daar blijft het meestal dan ook bij. Wel moeten we ons realiseren dat het bijzonder moeilijk is om de precieze beweging van een technieken tot in detail te beschrijven. Wat ik kan aanraden is om het boek dat Otsuka sensei ooit geschreven heeft ” Wado Ryu Karate ” maar eens goed door te lezen, maar ik zeg je wel hierbij dat je moet leren om tussen de regels door te lezen, gewoon omdat daar de feitelijke kennis staat. Er is nog een ander boek dat ook de moeite waard is, namelijk het boek van Tobin Threadgill en Shingo Ohgami ” Shindo Yoshin Ryu “, waarin veel over de historie van het Wado karate te lezen valt. Maar bedenk wel, het is onmogelijk om karate uit een boek te leren.
Vraag 18:
leraren geven vaak een verschillende uitleg van de diverse technieken, bijvoorbeeld over de kata’s.
En soms is dat best lastig want dan ben je naar een stage geweest van een ander leraar die een hele andere interpretatie geeft van de techniek die jij net geleerd hebt.
Ja dat is zeker lastig en niet alleen voor jou maar ook voor jou leraar, hij moet jou ook weer een antwoord geven waar jij tevreden mee kan zijn. Meestal is het antwoord dat men van de leraar krijgt helemaal niet zo slecht, alleen is vaak de uitgang en benadering van zijn antwoord niet helemaal juist. Wat ik hiermee bedoel is dat veel antwoorden vanuit de zogenaamde Bunkai gedachten komen. En deze Bunkai gedachten of uitleg gaan meestal op de volgende manier er komt een aanvaller op jou af die jou een klap of een schop wil geven. De verdediger blokkeert de aanval en geeft de tegenstander dan zelf een klap of een schop en uiteraard wint hij dan dat gevecht. Er wordt dan wel even vergeten dat die tegenstander zich echt niet zomaar naar de slachtbank zal laten lijden, hij gaat echt niet wachten totdat hij die klap of schop gaat ontvangen.
Het Wado karate kent niet zoals in andere karatestijlen de uitdrukking Bunkai, maar het Wado karate gebruikt de uitdrukking Kaisetsu dat uitleg en oplossing van het moment betekent. Iedere aanval is anders en heeft dus ook een andere oplossing nodig. En even teruggaande naar het kata daar passen helemaal die eerder genoemde Bunkai oplossingen niet. De kata’s binnen het Wado karate zijn er om ons de concepten en principes te leren die de martiale art in zich hebben.
Vraag 19:
De laatste tijd leest je steeds meer over Sente, ook op jou blog heb je het hierover.
Kun je daar wat meer over vertellen.
Ja natuurlijk kan dat, meestal interpreteert men het begrip Sente verkeerd. Het word meestal direct geassocieerd met een uitspraak die luidt Karate Ni Sente Nashi maar deze twee hebben strik genomen niets met elkaar te maken. Zo als je waarschijnlijk wel weet betekend Sente aanvallen, tussen aanvallen en aanvallen zit het hele wereld van techniek. Het begrip Sente biedt een breed scala aan mogelijkheden, zo kun je een tegenstander stoppen voordat hij met zijn aanval wil beginnen. Ook kan je de tegenstander aanvallen als hij zelf al bezig is met zijn aanval. En natuurlijk kan je direct en voordat de tegenstander jou aanvalt er zoals gezegd op los rammen, maar dat brengt natuurlijk behoorlijk veel consequenties met zich mee omdat je dan wel zeker moet zijn dat jou eventuele aanvaller jou ook daadwerkelijk had willen aanvallen. Het begrip Sente is dus niet zomaar klakkeloos aanvallen maar geeft ons ook een aantal psychologische mogelijkheden, zo kan je een eventuele aanvallen ook met jou lichaamshouding of uitstraling op andere gedachten brengen en ook dat is aanvallen, al merkt je tegenstander daar misschien helemaal niets van.
Vraag 20:
Wanneer ik lees over het Wado karate dan gaat het steeds over de concepten en principes die er binnen het Wado karate moeten zijn. Toch doen weinig leraren hier iets mee, en is dat voor de leerlingen best wel onduidelijk, is hier wat meer over te vertellen en hoe kan het dan dat leraren hier niets mee doen.
Het Wado karate dat ooit in de wereld werd gebracht door de leraren van het eerste uur (zo rond de zestiger jaren) was vrij beperkt en veel van deze leraren werden achteraf gezien veel te snel de wereld ingestuurd, en zij hadden veel last van verschillende zaken. Zo moesten ze werken in een totaal verschillende cultuur, ook waren ze de taal van het land waar ze moesten werken meestal niet meester en ze moesten ook voor hun eigen inkomen zorgen. Al met al was dat een behoorlijke opgave waar zeker het Wado karate onder te lijden heeft gehad. Gelukkig zijn er in de loop van de jaren een aantal deuren open gegaan die ons hebben laten zien dat het Wado karate veel meer omvat dan alleen maar wat stoten en blokkeringen. Het begrijpen van de technieken en de werkelijke bedoelingen daarvan werden ons langzamerhand steeds duidelijker. Concepten en principes omvatten zaken als Dumpen, Gronden het beheer van de middenlijn, en het inzicht dat veel techniek connecties met elkaar hebben. Wat jou opmerking over de leraren betreft, dat is een lastig onderwerp. Een omslag maken vergt tijd en wat jij bijvoorbeeld 30 jaar lang op een bepaalde manier hebt uitgevoerd kun je niet zomaar even veranderen.